Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Webs d'interès Webs d'interès Mapa web Mapa web
Tornar a la pàgina principal Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
ruta Inici > Sant Joan de Vilatorrada ret homenatge a Lluís Companys, a totes les víctimes de la Guerra Civil i l’alcalde Agustí Soler Fosas
Sant Joan de Vilatorrada ret homenatge a Lluís Companys, a totes les víctimes de la Guerra Civil i l’alcalde Agustí Soler Fosas
Tornar Tornar
13/10/2017
 
L’Ajuntament i el Consell Escolar Municipal impulsen un homenatge públic a la figura del que fou President de la Generalitat de Catalunya en el 77è aniversari de la seva mort. La vila també tindrà un sentit record per a l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada Agustí Soler i Fosas, assassinat a mans del govern franquista l’any 1939, pels 15 soldats republicans anònims morts en plena retirada i totes  les víctimes de la Guerra Civil.

Sant Joan de Vilatorrada se sumarà aquest cap de setmana als múltiples actes que tindran lloc arreu del territori català en homenatge a la figura de Lluís Companys i Jover, 123è President de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament, la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana, l’entitat Gest i el Consell Escolar Municipal organitzaran diumenge 15 i dilluns 16 d’octubre diferents actes en record de l’únic president europeu elegit democràticament que ha mort afusellat, així com de totes les víctimes de la Guerra Civil espanyola. A més, la vila també tindrà un sentit record per a Agustí Soler i Fosas, alcalde republicà de Sant Joan de Vilatorrada, afusellat el 8 de novembre de 1939 al Camp de la Bota de Barcelona. 

Els actes de commemoració arrencaran diumenge 15 a les 07 h. -hora en que va morir afusellat el president Companys- amb un llançament de coets. Posteriorment, a partir de les 11 h., tindrà lloc a la fossa del camí de les Torres un homenatge i una ofrena floral a càrrec de l’Ajuntament, entitats locals, agrupacions polítiques i la societat civil. La jornada clourà ja al migdia amb una marxa  fins al monument de Lluís Companys, una ofrena floral i parlaments de la mà del grup de joves de Sant Joan de Vilatorrada. 

I dilluns 16 d’octubre, l’activitat es reprendrà a les 11:30 h. amb un homenatge dels representants del Consell Escolar Municipal al president Companys, parlaments a càrrec de joves del municipi i ofrenes florals de la mà de tots els centres d’ensenyament de la vila. 

Lluís Companys i Jover, després d'exiliar-se a França, va ser empresonat, torturat i assassinat per les tropes franquistes al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, a Barcelona, el 15 d’octubre de 1940; convertint-se, així, en l’únic president europeu elegit democràticament que ha mort executat. 

Agustí Soler i Fosas, alcalde republicà de Sant Joan de Vilatorrada del 1936 al 1938, va ser afusellat el 8 novembre de 1939. En compliment de la sentència, Soler va ser traslladat a trenc d'alba de la presó Model al Camp de la Bota, on del 1939 al 1952 van ser afusellades unes 1.700 persones durant els anys més negres del franquisme. El lloc de les execucions era el Parapet, un camp de tir militar vora del mar, al costat d'on ara hi ha el port del Fòrum, a Sant Adrià de Besòs. Un plafó de Memorial Democràtic assenyala l'indret.

Cartell de l'acte d'homenatge a Lluís Companys i les víctimes de la Guerra Civil
FotoCartell de l'acte d'homenatge a Lluís Companys i les víctimes de la Guerra Civil
Documents
    Ajuntament | Major, 91-93 | 08250 Sant Joan de Vilatorrada |ajuntament@santjoanvilatorrada.cat
Tel. 938 764 040 | Fax 938 764 440 | Contactar administrador | Avís legal | Crèdits | Accessibilitat
Logotip Diputació de Barcelona