Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Joan de Vilatorrada s'adhereix al projecte 'Llegim el Riu'

Està impulsat i coordinat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.
Sant Joan de Vilatorrada s'adhereix al projecte 'Llegim el Riu'.

Llegim el riu és un projecte que es fonamenta en la ciència ciutadana (recerca participativa) a l’entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, Anoia i Cardener, per afavorir el coneixement d’aquest espai i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. Està impulsat i coordinat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

La iniciativa, que complementa el projecte existent RiuNet, promou punts d’innovació social creats a les biblioteques mitjançant comunitats de persones usuàries que treballen en l’estat hidrològic i ecològic d’un riu. Llegim el riu se centra en el coneixement de la qualitat de l’aigua del Llobregat i dels seus afluents a la seva àrea d’influència, la qual cosa ha de permetre la generació de noves dades, la recerca i la interpretació de la informació.

Aquest projecte compta amb la col·laboració del Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona, així com de l’Associació Hàbitats.

Sant Joan de Vilatorrada participa en l’edició d’enguany juntament amb altres municipis de la demarcació de Barcelona.

La coordinació del projecte es porta des de la Biblioteca Cal Gallifa i Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, juntament amb el grup de les Voluntàries Mediambientals.

L’objectiu principal és treballar sobre l’estat hidrològic i ecològic del riu Cardener, obtenint informació que permeti definir actuacions de conservació i millora de la qualitat del riu, que posteriorment siguin executables.

En aquest sentit, cal crear una comunitat amb persones interessades a treballar en aquest projecte, que s’anomena grup local, i que haurà de participar activament de la següent manera:

  • Sessió inicial del grup local – Dijous 29 de setembre a les 18h a la Biblioteca Cal Gallifa: on es donarà conèixer el projecte i s’explicarà com es desenvoluparà la sortida de camp.

 

  • Sortida de camp – Dissabte 8 d’octubre a les 10h al Riu Cardener: es farà acompanyats per tècnics/ques del FEHMLab-UB, per recollir informació, observar, valorar i conèixer els ecosistemes fluvials.

 

  • Sessió final – Data pendent (mes de novembre): d’interpretació dels resultats i proposta d’accions per millorar l’estat del riu, i es portarà a terme acompanyats per tècnics/ques del FEHMLab i de l’Associació Hàbitats. L’objectiu és obtenir accions de millora que siguin de fàcil execució.

La participació en aquest projecte és gratuïta, però cal inscripció prèvia, ja que les places són limitades. Les persones interessades a participar-hi, es poden inscriure a l’adreça de correu electrònic b.st.joanv@diba.cat i al següent formulari:  https://forms.gle/9t8GzDDM6fsErwRJ6