Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aigua

L'aigua és un bé indispensable per a la vida, el medi i les persones. És un recurs escàs i fràgil, de difícil accés, i que cal distribuir, tractar i gestionar. En aquest sentit, a Catalunya la Generalitat, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, empresa que depèn del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, gestiona i planifica el cicle integral de l'aigua, amb una visió integradora dels sistemes aquàtics i tenint en compte l'equilibri de tots els ecosistemes.

El principi bàsic que regeix la política i la gestió de l'aigua a Catalunya és el de la sostenibilitat, en quatre aspectes: l'ambiental, el de garantia, l'econòmic i el social. Amb un sistema de gestió sostenible dels recursos existents es persegueix l'objectiu de fer-ne un ús racional i eficient que en garanteixi la preservació i la disponibilitat futures.

El subministrament d’aigua a Sant Joan de Vilatorrada està gestionat per Aigües de Manresa S.A. L’aigua consumida al poble no és l’aigua del riu Cardener. L’aigua consumida prové del riu Llobregat. On al seu pas per Balsareny, una part de l’aigua del Llobregat es desvia cap a la Sèquia, a través d’un canal de 26 quilòmetres construït al segle XIV que porta l’aigua fins al llac artificial de l’Agulla, amb una capacitat de 200.000m3 de reserva d’aigua. D’aquí, l’aigua passa a la Planta Potabilitzadora de Manresa, on es fa apta per al consum humà, i posteriorment es distribueix a Sant Joan de Vilatorrada. Una vegada utilitzada, l’aigua residual, a través de la xarxa de clavegueram, arriba a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Manresa. En aquesta instal·lació l’aigua es neteja per al seu retorn al medi, el riu Cardener, en les condicions adients per no perjudicar la vida dels éssers vius i per a poder ésser utilitzada riu avall per altres ciutats i pobles. Aquí l’aigua ha completat el seu cicle de consum i torna al medi natural.

ESTAT ACTUAL

Ens trobem en un moment crucial per a la nostra població i per al conjunt de Catalunya. Actualment, el nostre territori està travessant una de les pitjors sequeres de les darreres dècades, una situació que afecta no només els nostres recursos hídrics, sinó també l'equilibri ambiental i la qualitat de vida de tots nosaltres.

Segons les dades proporcionades per l'Agència Catalana de l'Aigua, la situació de sequera és crítica, i és fonamental que tots siguem conscients de la importància de l'aigua i en fem un ús responsable. Podeu consultar l'estat actual dels nostres recursos hídrics a través del següent enllaç:

En aquest context, és vital que adoptem mesures concretes per reduir el consum d'aigua i protegir els nostres recursos naturals. A continuació, us oferim alguns consells pràctics per estalviar aigua a la llar:

A la cuina:

  • Utilitzeu el rentaplats només quan estigui ple. Els rentaplats moderns consumeixen menys aigua que rentar els plats a mà.
  • No deixeu l’aixeta oberta mentre renteu els aliments. Utilitzeu un bol amb aigua per netejar fruites i verdures.
  • Rentar a mà amb aigua calenta pot resultar fins a un 60 % més car que fer-ho amb el rentaplats. Si ho feu a mà, utilitzeu una pica per ensabonar i una altra per esbandir.

Al bany:

  • Reduïu el temps de la dutxa. Dutxar-se en lloc de banyar-se pot estalviar entre 170 i 270 litres d’aigua per vegada.
  • Tanca les aixetes quan no facis servir l’aigua mentre t’ensabones, et rentes les dents, t’afaites o fregues els plats. Les aixetes obertes poden perdre fins a 12 litres per minut.
  • Instal·la airejadors o economitzadors a les aixetes, sistemes de monocomandament o aixetes electròniques. Amb aquests sistemes es pot arribar a estalviar fins a un 50% respecte a les aixetes convencionals.

A la bugaderia:

  • Quan rentis la roba, carrega totalment la rentadora i posa programes d’aigua freda. Les rentadores convencionals consumeixen entre 60 i 90 litres, però les anomenades "intel·ligents" regulen el consum d’aigua en funció del pes de la bugada.
  • Els programes curts de la rentadora són els que més energia consumeixen. Optimitzeu l’ús de programes econòmics i d’aigua freda.

A l'exterior:

  • Regueu les plantes a primera hora del matí o al vespre per minimitzar l’evaporació. Utilitzeu un sistema de reg per degoteig per estalviar aigua.
  • Renta el cotxe al túnel de rentat o amb una esponja i una galleda, en comptes de fer-ho amb una mànega. Estalviaràs fins a 350 litres d’aigua en cada rentada.

Altres consells:

  • Les cisternes de doble descàrrega permeten buidar només parcialment la capacitat de la cisterna. Si no tens aquest mecanisme, posa una ampolla d’aigua plena dins de la cisterna del lavabo per no llençar tanta aigua. Cada vegada que buidem el vàter fem servir entre 6 i 10 litres d'aigua.
  • Si una aixeta o cisterna perd aigua, avisa un tècnic tan aviat com ho detectis. Una aixeta que perd una gota per segon té una pèrdua de 1000 litres al mes.
  • Els sistemes d’acumulació d’aigua calenta són més eficients que els sistemes de producció instantània i sense acumulació. Revisa i aïlla bé, si cal, els dipòsits acumuladors d’aigua calenta i canonades. Estalviaràs energia i aigua.

La col·laboració de tots és essencial per fer front a aquesta situació i assegurar-nos que les generacions futures també puguin gaudir d'un entorn saludable i sostenible. Des de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, fem una crida a tota la població per actuar amb responsabilitat i compromís en l'ús de l'aigua.