Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Webs d'interès Webs d'interès Mapa web Mapa web
Tornar a la pàgina principal Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada 11-04-2021
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
ruta Sant Martí Torroella > Edificis
Els nostres particulars edificis

Santuari de Joancadella
Es troba situat a mà esquerra del riu Cardener, a uns sis quilòmetres de Manresa. Pertany al bisbat de Vic i, actualment, té la categoria de santuari dins la parròquia de Sant Martí de Torroella.
Històricament, l’església de Joncadella va ser una de les set filials de Santa Maria de Manresa. El 1879 va perdre el caràcter parroquial i es va convertir en tinença de Santpedor i després de Sant Martí, però conservant les prerrogatives de baptisteri i cementiri propis. La data més reculada coneguda de l’església és de l’any l031. És lloc de molta devoció al qual, des de l’edat mitjana, acudien els manresans i pobles de la rodalia amb motiu de pregàries per la pluja o d’altres calamitats públiques. Segons la tradició, la imatge de la verge titular hauria estat trobada en una petita cova coberta de joncs. I d’aquí l’origen del topònim Joncadella. En l’actualitat es guarda a l’interior de l’església una reproducció de la talla gòtica desapareguda l’any 1936.
 
 
Església de Sant Martí de Torroella
És una edificació molt transformada ja que va ser reconstruïda de nou al segle XIX i només queda un absis i un mur de ponent de finals del segle XII, que, pel canvi d’orientació del nou edifici, en sentit transversal a la primitiva construcció, es troben al pati de la Casa Gran.

L’absis és de planta semicircular, murs llisos i sense cap mena de decoració. El mur frontal o de ponent és ben aparellat. A la part superior, s’hi observa un finestral de doble esqueixada rematat amb un arc de mig punt.
 
 
Masies destacables
A tocar mateix de l’església parroquial, l’anomenada Casa Gran (mas Arnà) presideix el conjunt de la vella sagrera de Sant Martí. D’altres masies remarcables dintre el terme de la parròquia són les de can Pla, can Canals Nou, can Cornet i les Feixes. Fer esment del mas Vilaclara, documentat al segle X, i que semblaria fer referència a una vil·la de tradició romanovisigòtica.

Pel que fa a les masies vinculades a Joncadella, en destaquen dues: la de Basora i les Torres de Bages, conjunt arquitectònic, aquest últim, format pel mas Torres de Bages i algunes construccions adjacents de diverses èpoques, on trobem l’ermita de Sant Jaume.
 
 
 
 
 
 
 

 
1. Santuari de Joncadella
Foto1. Santuari de Joncadella
2. Església de Sant Martí
Foto2. Església de Sant Martí
3. Masia Les Torres
Foto3. Masia Les Torres
    Ajuntament | Major, 91-93 | 08250 Sant Joan de Vilatorrada |ajuntament@santjoanvilatorrada.cat
Tel. 938 764 040 | Fax 938 764 440 | Contactar administrador | Avís legal | Crèdits | Accessibilitat
Logotip Diputació de Barcelona