Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Webs d'interès Webs d'interès Mapa web Mapa web
Tornar a la pàgina principal Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada 11-04-2021
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
ruta Sant Martí Torroella > Orígens
Els nostres orígens
Sant Martí, com tants d’altres pobles, va créixer al voltant d’una església. La primera notícia escrita del lloc la situem l’any 1022, quan la comtessa Ermessenda i el seu fill Berenguer Ramon van fer donació al monestir de Sant Benet de Bages, en la persona del seu abat Rami, de «l’església, solar, cases i casals del lloc de Torroella».

En aquella època, ni Sant Martí de Torroella ni Santa Maria de Joncadella ni Sant Joan de Vilatorrada no eren el que avui coneixem com a pobles, sinó que s’anomenaven parròquies. La gent vivia en masos aïllats, no hi havia un nucli establert i el punt de reunió era la parròquia. El fet que predominés el terreny agrícola feia que Sant Martí tingués més pes específic i va esdevenir poble abans que Sant Joan.

El municipi de Sant Martí de Torroella es va formar l’any 1833 i Sant Martí va ser el cap d’aquest municipi –integrat per Sant Martí, Sant Joan i Joncadella- ja que tenia majoria demogràfica respecte a Sant Joan. Els dos nuclis de població més importants eren Sant Martí i Joncadella, factor que venia propiciat pel fet que per Sant Joan no passava cap via de comunicació important, mentre que per Sant Martí i Joncadella, hi passava el camí que anava de Manresa a Cardona. Ara bé, aquesta capitalitat es va anar perdent amb la implantació de la indústria fabril a Sant Joan i el gran creixement d’aquesta població a causa del fenomen de la immigració. I així, l’any 1905 la seu del municipi es va traslladar al nucli urbà de Sant Joan de Vilatorrada. Mentrestant, Sant Martí va mantenir l’estructura de cases disperses, i l’any 1982 es va constituir com a Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), ateses les diferències que presentava quant a identitat, serveis i gestió envers el cap municipal.

Etimologia
El nom de Torroella, derivat del llatí turricella, que vol dir torre petita, és probablement degut a la torre que hi havia en aquest lloc. Era una de les moltes torres de defensa, o petites fortaleses, que en segles medievals es van construir arreu de la comarca durant la repoblació.

 

 
 
 
 
 
 
 

Esglèsia
FotoEsglèsia
    Ajuntament | Major, 91-93 | 08250 Sant Joan de Vilatorrada |ajuntament@santjoanvilatorrada.cat
Tel. 938 764 040 | Fax 938 764 440 | Contactar administrador | Avís legal | Crèdits | Accessibilitat
Logotip Diputació de Barcelona