Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Joan de Vilatorrada actualitza les seves ordenances fiscals per millorar i ampliar els serveis i projectes municipals

La modificació de les ordenances tindrà vigència a partir de l’any 2024. Es tracta de la primera modificació substancial dels darrers 8 anys i incorporen per primer cop criteris de progressivitat en diversos impostos
Sant Joan de Vilatorrada actualitza les seves ordenances fiscals per millorar i ampliar els serveis i projectes municipals.

Aquest dijous s'ha aprovat durant el ple ordinari de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada l'acord provisional de modificació d'ordenances fiscals per al proper any, el qual suposa una actualització dels preus dels impostos i taxes.

La regularització dels preus és necessària per a poder preveure el manteniment i ampliació de serveis i projectes en un nou pressupost de cara l'any 2024. L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada porta els tres últims exercicis amb pressupost prorrogat. La reducció dels ingressos i l'augment dels preus de consum i dels subministraments fan que sigui obligatori obtenir nous ingressos. En aquest context l'equip de govern ha qualificat la proposta aprovada de "raonable, responsable i justa". 

Cal destacar que el pagament de l'IBI, un impost que no es modifica des de l'any 2016 i que estava completament desactualitzat. Es fraccionarà en tres quotes diferents, per alleugerir la càrrega per a les famílies. La taxa per la prestació del servei de gestió de residus, que es trobava igual de desactualitzada que l'IBI també es fraccionarà en dos pagaments.

L'impost de l'lBI actual a Sant Joan se situa per sota de la mitjana comarcal en el tipus d'IBI urbà. Actualitzant l'impost se situaria més a prop de la mitjana tot i que encara per sota de municipis com Cardona, Castellnou de Bages, Fonollosa o Súria. 

Aquest impost incorpora modificacions importants. Per primera vegada a Sant Joan es fixen tipus impositius diferenciats per a usos i immobles de valors cadastrals molt diferents. D'aquesta manera es busca protegir el comerç i la petita empresa industrial ja que tindran un tipus impositiu inferior al de grans superfícies o grans empreses industrials. Aquesta modificació que afecta només a set empreses grans permet no incrementar un 5% addicional l'IBI a les famílies en els més de 4.400 immobles residencials. 

Així mateix, s'incorpora un recàrrec del 50% de l'IBI als habitatges permanentment desocupats, majoritàriament en mans d'entitats financeres. Sant Joan pateix una situació de manca d'habitatge i aquesta mesura pretén donar-hi solució incentivant que pisos actualment buits siguin posats a venda o lloguer. 

L'objectiu de fixar quotes diferenciades en els impostos és també present en les modificacions a la taxa de residus. S'aplica un nou escalat per a la taxa d'establiments comercials de manera que un petit comerç de 200m2 tindrà una taxa inferior al d'una gran superfície de més 1.000m2. Fins ara pagaven el mateix rebut tot i que el volum de residus generat era molt diferent. La taxa de residus actual a Sant Joan és de les més baixes dels municipis de l'entorn. Amb l'actualització de les quotes es busca apropar-se als estàndards i al mateix temps complir l'obligació legal de reduir el dèficit del servei. 
 

Novetats en les bonificacions

Per una altra banda, l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada també ha aprovat l'augment de bonificació de l'Impost sobre l'Increment de valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, conegut com a plusvàlua. Les bonificacions passen a ser del 90% per a tothom, tant per als cònjuges com per fills i filles o descendents directes. 

Així mateix, s'incorporen novetats en les bonificacions de caràcter mediambiental. En el cas de lBI residencial la bonificació per instal·lació de plaques solars passa del 20% al 35%. I en l'Impost de vehicles, se suprimeix la bonificació als vehicles de més de 25 anys, més contaminants. 

L'aprovació de les ordenances fiscals ha comptat amb el vot a favor dels deu membres del govern (format per Alternativa per Sant Joan i Compromís amb Sant Joan), amb tres abstencions dels grups municipals a l'oposició de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya i els quatre vots contraris del Partit dels Socialistes de Catalunya.