Sant Joan portarà a Ple l’elecció d’un model combinat de porta a porta amb tancaments intel·ligents
Sant Joan de Vilatorrada segueix avançant en el procés d’implantació d’un nou model de recollida de residus municipals. Així, el Ple del proper mes de març votarà l’aplicació d’un model combinat porta a porta amb tancaments intel·ligents dissenyat específicament pel municipi. La decisió la prendrà el màxim òrgan de l’Ajuntament de Sant Joan després de mesos de treball intens amb actualització d’estudis tècnics, enquestes, reunions de la comissió política específica creada i tres sessions obertes als veïns i veïnes per recollir les seves impressions i punts de vista.
El model combinat que votarà el Ple Municipal incorpora característiques pròpies dels dos models més freqüents. La majoria de veïns i veïnes lliuraran els seus residus separats, davant el domicili, dins un cubell, en els dies que pertoqui. En el cas dels edificis plurifamiliars amb més densitat, es planteja que els residus es dipositin dins de bústies tancades, també els dies que pertoqui per cada residu, podent obrir només amb targetes identificadores.
L’Alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Solernou, ha explicat que “des del mandat passat venim treballant en aquest tema i analitzant diverses alternatives com el porta a porta o els contenidors tancats”. El 2021 es va fer un primer estudi sobre el porta a porta, el 2023 sobre contenidors tancats, i “conjuntament amb una enquesta entre els veïns, les reunions amb els grups i les sessions ens han permès definir aquesta proposta”. Solernou defensa que “necessitem fer un canvi de model de recollida d’escombraries. Fa temps que tenim dades estancades i si no complim els objectius que ens marca Europa ens exposem a sancions”.
El regidor de Medi Ambient i Acció Climàtica, Toni Dorado, ha posat de relleu que es tracta d’un “model dissenyat específicament per al nostre poble, el màxim d’adaptat” i permetrà assolir alts nivells de recollida i evitar altes acumulacions de cubells en els edificis més densos. El nou model incorpora trets similars al que funciona amb èxit a ciutats grans com Manlleu, amb més de 20.000 habitants, i compta amb l’aval tècnic de l’Agència de Residus de Catalunya, el màxim òrgan responsable de la política de residus.
El regidor de Medi Ambient també ha volgut posar en valor que “amb aquesta combinació recollim algunes de les reflexions que els veïns i veïnes van plantejar a les sessions”. Així mateix, es considera rellevant que l’enquesta entre la ciutadania realitzada a l’abril de 2023, amb una participació molt alta, el 75% considerava necessari fer un canvi de model, i el 65% del total d’enquestats mostrava la seva preferència cap a un model de porta a porta o similar.
Entre altres motius que han portat a definir aquest model propi s’assenyala també, que amb un cost molt similar a altres sistemes, comportarà major retorn d’ingressos cap a l’Ajuntament, i que a més permetrà fixar una taxa al màxim d’ajustada al volum de residu i la qualitat de la separació que faci cada veí. Així mateix amb el nou model tindrà una major capacitat de detectar comportaments incívics, i es guanyarà també amb un espai públic més net i lliure d’abandonaments.
Al llarg de les properes setmanes els grups municipals acabaran de debatre el nou model i es votarà al Ple Municipal del mes de març. Llavors, un cop decidit, es formalitzarà l’encàrrec a la Mancomunitat del Cardener per tal que prepari i iniciï el procés d’implantació.